GR5 markering

 

Grand-Randonnée 5

 

Struinen door pajottenland

 

 


       Markering GR5
         in België en
         Luxemburg

        Ouren-Brug

Dagboek fragment:         
In Eppeldorf is er gelukkig een waterkraan! Na een lastige situatie net buiten het dorp gaan we via een prachtige heuvelachtige route naar Beaufort. We lopen langs een mooi kasteel het bos van Klein Zwitserland in. We volgen een beek tot in Grundhof waar we een biertje drinken en bijkomen van een lange dag.  Markering tussen de wijn-
  velden bij Wintrange aan
  de Moezel.    De laatste markering in
           Luxemburg


Wij zijn in juni 1997 begonnen de Grand Randonnée 5 te lopen. Vanuit Maastricht liepen we de 1e etappe naar Kanne in België. Van Kanne liepen we via Visé, Dalhem, Micheroux, met de oude kolenmijn richting Nessonvaux. Daar sliepen we in een lege school, er was zomervakantie. Vandaar via Fraipont, naar de bedevaart-plaats Banneux-Notre-Dame in veel regen en onweer. Via Spa door de Hoge Venen naar Stavelot, over de rivier de Amblève naar Vielsalm. Hier kwamen we drijfnat van de regen ons hotel binnen. Schoenen, regencape en rugzak, alles kleddernat. De volgende dag met droge spullen aan weer op weg naar Burg-Reuland en vandaar naar Ouren Brug en het Drielandenpunt.

 

Langs de grensrivier, de Our liepen we het Groothertogdom Luxemburg binnen, waar we uiteindelijk in een smoezelig hotel in Untereisenbach zouden overnachten. Maar als het weer slecht is en je de hele dag hebt gelopen, is ieder adres welkom. Via Stolzembourg naar Vianden en vandaar naar Gilsdorf bij Diekirch. Deel 1 van de GR5 beëindigden we in mei 1999. Afstand vanaf Maastricht is dan 225 kilometer.

   

Monument voor RAF vliegers 


De kaart van de omgeving van Ouren


Uitzicht opVianden


Eindpunt van deel 1 in Gilsdorf
Het is vandaag de dag van de Hoge Venen. Via Pouhon Delcor lopen we, deels over plankieren, door de Fagne de Malchamps. Hier staat een monument voor verongelukte RAF-vliegers uit de 2e Wereld Oorlog. 


Dagboek fragment:
16 juni 1997. Prachtig zonnig weer. Vandaag lopen we van Burg-Reuland via Stoubach naar Ouren-Brug. Het is maar een korte wandeling, we slapen bij de supermarkt in het dorp.In mei 1999 lopen we het laatste stuk van deel 1. Dat is van Untereisenbach via Vianden naar Gilsdorf bij Diekirch.

De oude burcht van Burg-Reuland 


Omgeving van Vianden


Deel 2 van de GR5 begint in Diekirch waar we in mei 1999 begonnen. Het deel in Luxemburg loopt tot Rumelange en is 141 kilometer lang. De plaatsnamen zijn vaak in het Belgisch en het Luxemburgs. Bijv. Berdorf/Bäerdrëff. Van Diekirch naar Echternach/Lechternach, Moersdorf/Méischdrëf naar Mondorf. Dan door de mijnstreek naar Rumelange, waar we de grens Luxemburg/Frankrijk zijn overgestoken. Dit gebeurde op 27 september 1999. (Zie voor vervolg: GR5 in Frankrijk)

 


Kaart omgeving Diekirch tot Grundhof

Kasteel in Beaufort

Tussen Grundhof en Berdorf wordt veel aan rotsklimmen gedaan

Uitzicht op Echternach


Bocht in de Moezel bij Stadtbredius

De trap naar Wintrange


Kaart omgeving Rumelange
Dagboek fragment:
Vertrek uit Hellange. Ik word onderweg door een teek in mijn arm gebeten. We volgen weer de gele driehoeken van de Sentier du Sud. We lopen erg snel vandaag. Via Burange en Tetange naar de grens Luxemburg/Frankrijk bij Rumelange. Om half 4 zijn we aan de grens en lopen dan naar Rumelange. We hebben weer een etappe van de GR5 afgelegd!!