Frankrijk

 

Tochten in de Monts du Cantal en in het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne

 

 


 

 

          Mist op de Plomb
             du Cantal

     Graatwandeling over
    Grand Randonnee 400
     van Puy Mary door
      Brèche de Rolland
     naar Col de Cabre


    Het pad over de graat

             Pas op!!
      Boosaardige stieren

   Onderweg naar Puy Mary    Even rusten voor de klim


    Op de Plomb du Cantal


    
       

 

      Richtingwijzers naar
        de Puy de SancyWij hebben in 3 verschillende jaren ( 1993, 1995 en 1996) tochten gelopen in de Cantal,

 met als basis het bergpension Le Clou. .           

 

De eerste tocht die we liepen ging vanuit Le Clou naar beneden naar Thiézac en dan langs Lagoutte, via de GR400 naar Chaos de Castelines en langs Nevreuze terug naar Le Clou. Dit was een tocht van ongeveer 3 uur. Wij liepen helemaal verkeerd en deden er, in de regen lopend, ruim 7 uur over.


                     Omgevingskaart van Thiézac

     De overkant van het dal van de rivier de Cère

Op 28 september 1993 maken we een tocht naar de Plomb du Cantal. Er is die nacht sneeuw op de toppen gevallen. We beginnen te klimmen in Les Gardes door het bos en komen bij Buron de Panadag boven de bomen. Over een graat naar L'Arpon du Diable en dan door de sneeuw naar de Plomb du Cantal. Wanneer we boven zijn, zit alles potdicht van de mist en vinden we heel moeilijk het pad naar beneden te vinden is, omdat de markering bijna niet te zien is.
       Sneeuw op de Plomb du Cantal

           Kaart van de omgeving Puy Mary
Op 29 september maken we een dagtocht over de Puy Mary(1.783m). Het weer is uitstekend en we gaan vanuit Rudez over een moeilijk te vinden pad naar boven. Halverwege houdt dit pad op en klimmen we over grashellingen richting top. Het laatste stuk gaat over een brede betonnen trap. Vanaf de top gaan we over de rand van de Puy Mary en volgen een steil, smal pad over de graat, helemaal naar de Col de Cabre. Vandaar terug naar Rudez.
      
                       Top van de Puy Mary        


                           Puy Griou

                    Puy de Peyre-Arse

                     Col de Cabre
In 1995 zijn we in september weer een aantal dagen in Le Clou. We maken diverse dagtochten o.a. langs een deel van de GR400. Vanuit Le Clou lopen we naar Lagat en vandaar naar de Cascade de Faillitoux (hoge waterval). Dan klimmen we naar L'Elancèze en verder door naar Col de Pertus en terug naar Le Clou. Een flinke dagwandeling met behoorlijke hoogte-verschillen.

            Cascade de Faillitoux

Op 12 september 1995 maken we een flinke dagtocht vanuit Super-Lioran naar de Puy Griou. Over de GR400 naar Col du Pertus en vandaar afdalen naar Le Clou.


             Puy de la Guze in de mist

                          L'Elancèze

Op 13 september maken we weer een tocht naar de Puy Mary met prachtig wandelweer. We hebben fantastische vergezichten. We parkeren de auto weer boven Rudez en vandaar lopen we naar de weg, richting Puy Mary, die we beklimmen en via de graat afdalen richting Col de Cabre. Daarna afdalen naar de weg en die volgen we tot aan de auto. Weer een lange wandeldag.
 
 
In 1996 maken we nog een keer de tocht naar de Plomb du Cantal, met mooi weer. We lopen een gedeelte van de Grand Randonnee 400.


In juni 2016 gaan we lopen in het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne. Op aanraden van de camping-eigenaar vertrekken we vanaf Station de Chastreix Sancy, wat veel minder toeristisch is dan vanuit het bergstation Mont Dore. Het is bewolkt en er staat een harde wind, verder liggen er sneeuw-restanten op de hellingen.

                             Start bij Station Chastreix Sancy 

                           Joke onderweg naar de Puy de Sancy           

                           Sneeuwresten op de hellingen

                       Het pad naar de top van de Puy de Sancy