Frankrijk

 

Een week lopen in Parc Naturel Régional du Morvan

 

 

 

 


 

 

 


 


     
  
    Even wat water drinken

 
 
    Langs Lac des Settons

    
  
   
 
   De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen. De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden. In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin.

 

In de eerste week van augustus 2017 hebben we diverse wandelingen gemaakt in de Morvan.

 
De eerste korte wandeling die we lopen is maar 5,5km. Deze loopt aan beide zijden van de rivier Le Cure bij Dun les Places. Het pad loopt over bospaden en kruist het riviertje Vignan, waar veel gevist word. De Cure wordt overgestoken bij de Pont de Saulieu.
 
                  Route wandeling langs de Cure                                         Brug over de Vignan

De tweede wandeling verliep in regen- en onweersbuien over veldwegen en veel op en af door de heuvels rond Dun les Places. De afstand was ongeveer 12km. Tijdens een droog moment konden we Etang les Vernabaux bekijken. Vandaar via La Parc (gehucht) naar Pont de Saulieu.

 
                     Kerk in Dun les Places                                                              Pont de Saulieu
 
Op dinsdag, 1 augustus 2017 lopen we een lange wandeling van 18km helemaal rond het Lac des Settons. De hele route is met een gele streep gemarkeerd en loopt tendele over planken om de meest natte plekken te vermijden.

  
       Lac des Settons met routekaart
 

De laatste wandeling die we gaan lopen is rond het Lac d'Agnan en die is ongeveer 9km. Ook hier weer plankenpaden. Wel veel asfalt aan het einde van de tocht.


              Uitzicht op Lac d'Agnan