NEDERLAND

 

Overige wandeltochten

 

Verslag van mijn overige wandelingen in Nederland

 

 


    Wijngaard bij Wahlwiller


          Pad langs de Molenbeek 
                 bij Eerbeek
          Uitzichtpunt Geitenkamp in Arnhem                       Kasteel Doorwerth
Eind juli 2014 hebben wij een 2-daagse verwen-wandeltocht gemaakt in Twente. De eerste dag gelopen vanaf NS station Oldenzaal  richting De Lutte. Via de Paaschberg en de Hakkenberg lopen we naar de rivier de Dinkel. Daar aangekomen blijven we deze snel stromende rivier volgen tot aan Beuningen, waar we de Dinkel kruisen en aan de andere kant verder lopen richting Borgbos en Singraven. Van hier lopen we in oostelijke richting naar Denekamp waar we overnacht hebben. Gelopen afstand is 19,1km.


Watermolen van Singraven
De tweede dag lopen we weer met prachtig wandelweer Denekamp uit, richting Huis Singraven waar we net voorbij de toegangshekken koffie drinken bij de watermolen van Singraven. Daarna een stukje langs de Dinkel richting Havezate Het Everloo, bekend om de grote kolonie reigers. Dan door het natuurreservaat Roderveld, waar we een jonge ree hebben gezien, naar de kruising met de N342, de verbindingsweg tussen Oldenzaal en Denekamp. Aan de overkant lopen we via een smal, overwoekerd pad het gebied Egheria in. Via de Tankenberg naderen we Oldenzaal en lopen via de Haerstraat rechtstreeks naar het NS-station. Gelopen afstand is 17,6km.

Woensdag, 1 oktober 2014 hebben wij een wandeling gelopen uit Toeractief. De wandeling die wij liepen was 14,5km en gaat over heidegebieden van het Deelerwoud. Begin was erg mistig, maar later kwam de zon door. Diverse gebieden zijn na 17.00 uur gesloten om het wild rust te gunnen. Wij hoorden de herten burlen, maar hebben geen wild gezien, wel de hooglanders die in dit gebied grazen. Totaal hebben we 3 uur gelopen.

Zondag, 4 januari 2015 zijn we begonnen met een wandeling rondom de Veluwe. Deze langste boswandeling van Nederland is 280km lang en bestaat uit 20 etappes van ongeveer 14km. Wij zijn begonnen in Wageningen en zijn naar NS station Ede-Wageningen gelopen. Totale afstand is 11 kilometer en de hele route loopt door bos en een klein stukje heide.

Dinsdag, 27 januari 2015 vervolgen we onze wandeling vanaf NS station Ede-Wageningen naar NS station Lunteren. Onderweg op de Edese Heide een enorme regenbui. Ik gebruik de GPS om te zien of  de route die we lopen overeenkomt met de route-beschrijving in het routeboekje. Totale afstand van station tot station is 14,9km.


Vrijdag, 13 februari 2015. Vandaag gelopen vanaf NS station Lunteren naar Otterlo. Na half uur koffie gedronken in De Goudsberg. Licht bewolkt , maar stevige koude wind. Hoofdzakelijk bos, behalve de zandgroeve en het Wekeromsche Zand. Totaal gelopen afstand is 15,7km.

Woensdag, 18 februari 2015 vanaf de Rotonde bij Otterlo met zonnig weer en weinig wind en koffie in Harskamp gewandeld naar de bushalte Hoog Buurloseweg. De afstand naar Stroe vinden we te lang met dit koude weer. Gelopen afstand is vandaag maar 8,5km.

Zondag, 22 maart 2015 vervolg van de etappe van Otterlo naar Stroe. We beginnen bij de bushalte Hoog Buurloseweg in Harskamp en lopen via het Kootwijkerzand naar Kootwijk, waar we lunchen. Daarna opnieuw ploeteren over zandpaden (in de gids woestijnpaden genoemd) langs het Kootwijksche Veld uiteindelijk naar Stroe. Totaal gelopen afstand vandaag was 14,6km en looptijd was 3uur.

Woensdag, 15 april 2015 met mooi weer gelopen van Stroe naar Putten. Laatste stuk naar centrum Putten is eentonig. Totaal gelopen afstand 16,2km en looptijd/rusttijd was 4uur.

Dinsdag, 21 april 2015. Zonnig weer en weinig wind. We lopen van NS station Putten naar de bushalte Gen. Knoop-kazerne bij Ermelo.We wandelen door omgeving waar we nooit hebben gelopen. De paden langs landhuizen als Oud-Groevenbeek, nu beheerd door Natuurmonumenten, Volenbeek en Klarenbeek waren nieuw voor ons. Ook deze route weer ingekort tot 11,2km. Volgende stuk tot aan Hierden.


              De watertoren bij Oud-Groevenbeek

                                        Landhuis Oud-Groevenbeek
Donderdag, 30 april t/m zaterdag, 2 mei 2015. 3 dagen wandelen vanuit Eyserheide in Zuid-Limburg. We lopen een route vanuit Eyserheide via Overeys, Wahlwiller en Wijlre terug naar Eyserheide. Totale loopafstand was 21,3km. Het was koud en buiig. Een andere wandeling is nr. 53 uit de Wandelgids Zuid-Limburg vanuit Ubachsberg. Met prachtig, zonnig weer lopen we 12,7km. De kortste wandeling is de route vanuit Eyserheide langs de zendmast afdalen naar Eys en weer naar boven naar Eyserheide, totaal maar 5,1km.

Dinsdag, 12 mei 2015 vervolgen wij onze wandeling rondom de Veluwe met de etappe van Putten naar Hulshorst. Dit is het 2e stuk van Ermelo tot de bushalte bij Hierden/Hulshorst. Prachtig wandelweer, veel bos en een stuk over het Beekhuizerzand. De afstand vandaag was 11,8km.

Donderdag, 23 juli 2015 gaan we verder met de rondwandeling om de Veluwe met de etappe van Nunspeet naar 't Harde. Afstand is 12,6km.

Dinsdag, 11 augustus 2015 lopen we de etappe van 't Harde naar Oldhorst bij Oldebroek. Loopafstand is 12,4km.

Donderdag, 20 augustus zijn we van Oldhorst bij Oldebroek naar Hattem gelopen. Loopafstand is 12,4km.

Dinsdag, 1 september 2015 vervolg van Hattem, waar de rondwandeling met etappe 1 begint, gelopen naar Heerde. veel regen en weinig uitzicht door de IJssel-valei. Afstand 12,2km.

Donderdag, 10 september 2015 zijn we met prachtig, zonnig weer gelopen van Heerde naar Epe. We lopen over de Renderklippen, groot open stuk heide met schaapskudde. Aan het eind van deze etappe, naar Epe gelopen, dit stuk ligt buiten de route. Totale afstand 17,8km.

Woensdag, 30 september 2015. Weer met prachtig herfstweer van Epe naar Vaassen gelopen. We beginnen weer vanuit het centrum van Epe naar ons beginpunt van de etappe te lopen. Afstand vandaag was 15,4km.

Vrijdag, 9 oktober 2015. We lopen van Vaassen, na een kopje koffie met appelgebak, naar Hoog Soeren. Deze etappe eindigt bij restaurant De Echoput. Een groot deel van deze etappe loopt door het kroondomein van Het Loo. Twee maal een roedel herten gezien, maar geen zwijnen. Afstand was 13,7km.

Dinsdag, 27 oktober 2015
lopen we vanaf restaurant De Echoput in Hoog Soeren richting Beekbergen, maar eindigen bij restaurant De Cantharel in Ugchelen. De totale etappe vonden we te lang. Afstand nu was 13,0km.

Donderdag, 12 november 2015 maken we een korte etappe nr. 6 van "Een wandeling rondom de Veluwe". We lopen vanuit Beekbergen naar Loenen over 12,3km. Opvallend zijn het aantal sprengen in dit gebied. Dit stromende water had een grote invloed op de toenmalige papierindustrie in dit gebied.

Donderdag, 21 april 2016 is het uiteindelijk weer redelijk wandelweer en lopen we 2 dagen etappe 7 en 8. We starten in Loenen en lopen tot Dieren waar we overnachten. We wandelen door Natioanaal Park De Veluwezoom, het eerste nationale park in Nederland (1930). Totale afstand is 16,5km.

Vrijdag, 22 april 2016 wandelen we etappe 8 van Dieren naar Rozendaal. Eerst langs de kastelen Middachten en Rhedeneroord, vlakbij de Gelderse IJssel en daarna door de bossen naar het Herikshuizerveld met de bekende Posbank, geplaatst in de jaren 20 van de vorige eeuw door ANWB-directeur Pos.
Het is vandaag stijgen en dalen over totaal 20,1km.

  
     Priesnitz monument, folly tussen Laag-Soeren en Dieren                   Joke op Veertiensprong op de Carolinaberg bij Dieren

                         Kasteel Middachten bij De Steeg

       Bloeiende brem struiken op het Herikshuizerveld bij de Posbank

Donderdag, 19 mei 2016 lopen we etappe 9 van Rozendaal naar Heveadorp. We wandelen door verschillende wijken van Arnhem, zoals Geitenkamp, Monnikenhuizen en Het Dorp. Veel over gras- en veldwegen. Mooi uitzicht vanaf het uitzichtpunt Geitenkamp. Door het park Sonsbeek en achter het nieuwe NS-station langs richting Oosterbeek. Dan de Rosande-polder in langs de neder-Rijn tot de oude kerk in Oosterbeek en langs de Westerbouwing naar Heveadorp. Daar overnachten we in B&B De Kleine Valkenier. Vandaag prachtig wandelweer en de totale afstand was 16,6km.

Vrijdag, 20 mei 2016, vervolgen we met de laatste etappe richting Wageningse Berg. We lopen met bewolkt weer vanuit Heveadorp naar boven richting Duno-park, waar een uitzicht-punt is over de neder-Rijn richting Betuwe en Nijmegen. Het pad loopt vanaf het ijzeren hek door een woud van bloeiende azalea's. Prachtig in deze tijd van het jaar.
                                    
                                                     
Bloeiende azalea's in het Duno-park in Heveadorp

We lopen richting uiterwaarden en drinken koffie in kasteel Doorwerth en gaan vandaar met een grote boog terug naar de Veluwe-zoom richting Heelsum en via Oranje Nassau Oord, gebouwd door Koning Willem III terug naar de steilrand richting Wageningse Berg.
Hier beëindigen we de wandeling rondom de Veluwe waar we begin januari 2015 mee begonnen zijn. Vandaag was de afstand 18,8km. De totale afstand is 280km en is ingedeeld in 20 etappes. Deze tocht is mooi om de randen van de Veluwe te ontdekken en zeer de moeite waard om te lopen.