Streekpad-wandeltochten

 

In Nederland is een streekpad een recreatief wandelpad van meer dan 80 km. Dit houdt in dat het pad in meerdere dagen in etappes van 10 tot 20 km wordt afgelegd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Streekpad

 

Streekpaden zijn in het veld met geel-rode strepen in beide richtingen gemarkeerd en in wandelgidsjes beschreven en op kaartuitsnedes getoond. Het is aan te raden om, naast de markeringstekens in het veld, gebruik te maken van de in die gidsjes opgenomen kaarten en routebeschrijving, aangezien die tekens in beginsel niet vaker zijn aangebracht dan strikt nodig en ook nog wel eens plegen te verdwijnen. Actuele wijzigingen in de route zijn te vinden op de hieronder genoemde websites van het Wandelnet en het Nivon.

 

  
 

 

SP11. Hanzestedenpad.

http://wandelnet.nl/hanzestedenpad-sp-11

Het Hanzestedenpad loopt door de betoverend mooie IJsselvallei. Het pad volgt de sterk meanderende IJssel-oever in al haar veelzijdigheid. Zo loopt u over hoge rivierdijken met imponerende vergezichten, dan weer struint u door robuuste rietpartijen of schrale graslanden met grote grazers. Af en toe voert de route iets dieper de vallei in door bosrijke landgoederen en langs deftige havezaten. En natuurlijk komt u tijdens uw tocht langs de Hanzesteden. De historische rijkdom van deze oude handelscentra biedt een grote variatie in cultuur en gezelligheid. Kortom: het Hanzestedenpad heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke wandelbelevenis.

                                                     

Wij hebben dit streekpad gelopen in het najaar van 2005 en het voor- en najaar van 2006. De totale lengte is, excl. de varianten, 116km. De route loopt van Doesburg naar Deventer langs de westelijke IJssel-oever en gaat vanaf Deventer langs de oostelijk oever via Zwolle naar Kampen.

 

SP16. Veluwe Zwerfpad.

http://wandelnet.nl/veluwe-zwerfpad-sp-16

Het Veluwe Zwerfpad leidt u door een streek die in het Nederlandse landschap een bijzondere plaats inneemt. U kunt op zoek naar de wilde zwijnen in de ‘Onzalige Bossen’, de graafwespen in het oneindig stuifzand en zandhagedissen op de stille heide. Met de knooppuntenstructuur van dit Streekpad zijn er bovendien tal van mogelijkheden voor meerdaagse en weekendrondwandelingen.

 

Het Veluwe Zwerfpad heeft een bijzondere routestructuur. Je kunt de route als lijnwandeling doen en dan kom je na 350km weer op het beginpunt terug. Maar bijzonder is de knooppunterstructuur. Zo is het mogelijk om diverse trajecten aan elkaar te "knopen" en in meerdere richtingen te lopen.

 

Dit streekpad hebben wij najaar 2006 en voorjaar 2007 gelopen. Veel van de trajecten zijn verweven met LAW's zoals het maarten van Rossumpad en het Trekvogelpad. Het voordeel van dit pad is dat er rondwandelingen gemaakt kunnen worden.

Van al deze trajecten zijn de GPS tracks te downloaden.

 

SP1. Scholtenpad.

http://wandelnet.nl/scholtenpad-sp-1

Het Scholtenpad is een streekpad door de Achterhoek met als middelpunt Winterswijk.

Het pad is in 1995 uitgezet als eerste streekpad en heeft een totale lengte (inclusief de 4 spaken) van 105 km.

Het pad begint in Winterswijk. Vandaar kan men vier kanten op om bij de eigenlijke route te komen. Het pad loopt daarna bijna geheel door het landelijke coulisselandschap van de Achterhoek. Het doet alleen het plaatsje Bredevoort aan en verder de buurtschappen Vragender, Lievelde en Meddo.

 

Wij hebben 2 etappes van het Scholtenpad gelopen, tegen de wijzers van de klok in. Begonnen op 13 oktober 2016 in Lievelde naar Bredevoort (Boekenstad), afstand is 15km en op vrijdag, 14 oktober 2016 de route vervolgd naar Winterswijk. Afstand 19,5km.

 

Overzicht streekpaden:

Nr. Titel Traject Lengte
       
SP 1 Scholtenpad Winterswijk - Winterswijk 105km
SP 2 Twentepad Almelo - Almelo 87km
SP 3 Streekpad Nijmegen Nijmegen - Nijmegen 117km
SP 4 Wadden Wandelen Texel - Borkum (Duitsland) 276km
SP 5 Brabants Vennenpad Heeze - Heeze 233km
SP 6 Drenthepad Beilen - Beilen 324km
SP 7 Krijtlandpad Maastricht - Maastricht 90km
SP 8 Graafschapspad Zutphen - Zutphen 117km
SP 9 Stelling van Amsterdam Volendam - Muiden 135km
SP 10 Maas - Niederrheinpad Venlo - Venlo 342km
SP 11 Hanzestedenpad Doesburg - Kampen 120km
SP 12 Groene Hartpad Delft - Delft 192km
SP 13 Utrechtpad Utrecht - Utrecht 162km
SP 14 Maas - en Peelliniepad Cuyk - Cuyk 122km
SP 15 Oosterscheldepad Rondom Nat.Park Oosterschelde 196km
SP 16 Veluwe Zwerfpad Arnhem 357km
SP 17 De Brabantse Wal Bergen op Zoom - Bergen op Zoom 112km
SP 18 Waterliniepad Weesp - Werkendam 145km