Mount Everest Basecamp

 

Trekking naar het Mount Everest Basecamp

 

 


 

 


 


 

In oktober en november 1986 heb ik een 4 weekse trekking gemaakt vanuit Kathmandu naar het Mount Everest Basecamp.
Er werd gevlogen met Biman Bangladesh Airlines vanaf Schiphol via Athene en Bombay(India) naar Dhaka (Bangladesh). Vandaar naar Kathmandu (Nepal).
Op het vliegveld van Kathmandu werden we opgewacht door Pasang Que, de sirdar van onze tocht rond de Annapurna in 1983. We verblijven in het Summit Hotel om te acclimatiseren en de stad te verkennen.

De volgende dag bezoeken we Patan en hebben 's middags een bespreking met onze sirdar, Sonam, een jonge sherpa die een uitstekende gids bleek te zijn.

Op dinsdag, 21 oktober vertrekken we met de bus en een aantal sherpa's richting Jiri. Daar eindigt de weg en gaan we verder lopen richting Namche Bazar. (Zie plattegrond volgende pagina).
In Jiri worden de dragers gekozen en vertrekken we naar Shivalaya, waar we ons eerste kamp hebben.
De volgende dagen klimmen en dalen we tot Junbesi (2.700 meter). Daar zien we de eerste hoge bergen zoals de Numbur (6.941 m). Bij Sallung krijgen we onze eerste blik op de Mount Everest
.

 

"Om mani padme hum"
De goden zijn met ons

 

 

    Een deel van de  voor-

     raadlijsten voor de Everest-     trek

 

 

 

Vanaf Kharikhola volgen we het dal van de Dudh Kosi (Melkrivier) tot aan Namche Bazar (3.441 m)
Daar blijven we 1 dag om weer te acclimatiseren. Via Khumjung (3.790m) lopen we naar het Boeddhistische klooster van Tengpoche. We wijken de volgende dag van de gangbare route af en bezoeken Dingpoche (4.250m).
Na een kamp in Dingpoche lopen we naar Chukhung (4.734m) met prachtig uitzicht op Island Peak en de Ama Dablam gletscher.
Het is koud en ik slaap slecht. Via Pheriche gaan we naar Dughla waar we aan de voet van de Khumbu gletscher komen. Over de eindmorene gaan we de gletscher op en lopen naar Lobuche (4.930m). Hier is een koud, ongezellig en mens-onvriendelijk kamp.

 

           Mount Everest, Sagarmata of Chomolongma. (8.848m)

 

 

Trekking permit. Is noodzakelijk om langs de diverse check-points en politie posten te komen. Net zoals bij de climbing permit moet er voor beide permits betaald worden.

Vanaf het kamp in Lobuche lopen we in 3 uur over de Khumbu gletscher naar het volgende kamp bij Gorak Shep, een klein ijsmeer op 5.100meter. Vandaar is het 3 tot 4 uur om de top van de Kala Pattar (5.500m) te bereiken. Diverse personen in onze groep hebben last van hoogteziekte, zelfs de sherpa-kok, en moeten afdalen naar Pheriche, waar een Eerste Hulp Post is voor mensen met hoogte-ziekte.                     Ama Dablam (6856m) voor mij wel één                                                                                                        van  de mooiste bergtoppen die ik ken.

 

   Kala Pattar (5.500m)                         Onderweg op de Khumbu gletscher          "Alpenglüh" in Gorak Shep

Na een verblijf van enkele dagen verlaten we Gorak Shep en keren terug naar Namche Bazar. Op de terugweg komen we langs de gedenkplaats voor omgekomen klimmers. Vanuit Namche Bazar dalen we af door het dal van de Duhd Kosi naar Lukla (vliegveldje) waar vandaan we terugvliegen naar Kathmandu.

Overleg met sirdar Sonam en "Lichtend Pad", zoals wij hem noemden.

   
      Gedenkplaats voor overleden klimmers in Khumbu                        Vliegveld van Lukla in 1986