Karwendel-Gebirge

 

Huttentochten in Karwendel Gebirge

 

 

 

 

 

 
 


 


   Karwendelhaus 


 


   Gramai in Karwendel 


 


 


 


 


 


    Hochalmkreuz (2.153m)


   Jaarkaart KNAV
Ik heb deze tocht gelopen in de zomer van 1976. Vanuit Pertisau aan de Achensee naar Alpengasthof Gramai (1261m) met de auto en vandaar gaan lopen. Van Gramaialm naar de Lamsenjochhütte (1953m) in 2½ uur.

Vandaar van de Lamsenjochhütte over de Binsalm en Eng Almen (1270m) naar het Hohljoch (1715m) en onder de Laliderer Wände door (imposant gezicht) naar de Falkenhütte (1846m). Het laatste stuk van het Spielissjoch naar de hut is tamelijk steil, zeker aan het einde van een loopdag.
Looptijd van Lamsenjochhütte naar Falkenhütte
is ± 5 uur.

                         Lamsenjochhütte (1953m)

                      Eng Almen

            Laliderer Wande

Falkenhütte op op het Spiellisjoch   (1846m)

Van de Falkenhütte gaat het verder langs Ladiz Alm (1573m) naar de Kleiner Ahornboden (v.Barth Denkmal) en over het Hochalmsattel (1803m) naar het prachtig gelegen Karwendelhaus (1765m).
De looptijd van Falkenhütte tot Karwendelhaus is zonder rusttijd ± 2½ uur.

                                                                                                                     Falkenhütte op het Spielissjoch

Vanuit deze hut heb je de mogelijkheid om naar het Hochalmkreuz (2153m) te lopen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de gelopen route en de Birkkar Spitze (2749m).

      Karwendelhaus met zicht op Karwendelbach in het Karwendeltal                       Dagboek fragment van 10 juli 1976

Ik heb dezelfde route (met een kleine variant) terug gelopen naar Gramaialm. Deze tocht heb ik in 5 dagen gelopen. Het was mijn eerste huttentocht en het Karwendel is een prachtig gebied (Naturschutzgebiet) voor zowel beginner als ervaren bergwandelaar.


Latere jaren ben ik doorgelopen richting Scharnitz en vandaar naar de Möslalm (achter Innsbruck). Dit is een dagtocht van 7 uur lopen met weer prachtige uitzichten op de omringende bergketens.

Vanuit de Möslalm zijn mooie dagtochten te maken naar o.a. Hafelkar Spitze en het Solstein Haus.

                   Karwendelhaus

Mijn route ging vanuit de Möslalm richting Stempeljoch (2215m) en vandaar naar beneden via Herrenhausen naar Hall in Tirol.

         Terugblik op het Stempeljoch


In de jaren tussen 1976 en 1992 heb ik diverse malen het Karwendel Gebirge bezocht en altijd was ik onder de indruk van de geweldige natuur. Het gebied is een nationaal park en vaak sta je oog in oog met een edelhert of kruist een kudde gemsen je bergpad.

         Joke op Stempeljoch voor de afdaling