Wapen van La Palma

 

Spanje

 

Wandeltochten op het vulkaaneiland La Palma

 

 


 

 

 

 

 

        Wegwijzer

    Llano del Jable 


In begin 2014 en begin 2018 hebben wij diverse tochten gelopen op La Palma, het meest westelijke eiland van de Canarische eilanden.

 

 

 

In 2014 hebben we 3 verschillende wandelingen op het eiland gemaakt. De eerste tocht was vanuit een buitenwijk van El Paso richting Tacande de Ariba. We volgden het pad LP 101 door de asvlakte richting Llano del Jable  Na 2.30 uur waren we boven. Het landschap maakte een desolate indruk. Het was een pittige wandeling over de brede asvlakte, maar goed gemarkeerd zoals bijna alle wandelingen op La Palma. Totaal onderweg 5uur en 15min.

 

                 

                                              Diverse uitzichten op de asvlakte van Llano del Jable 

 

 

 

  
    Route paal GR 131

  GR 130 richting Argual
     Uitzicht vanuit
 ons huis op de Caldera

 Kaart van Cumbrecita
            Uitzicht op
    Lomo de las Chozas

         Uitzichtpunt van
    Mirador de los Roques     
     Kaart omgeving van
      Mirador del Time         Richtingwijzer
   naar de Torre del Time         Kaart Los Tilos
    Telescoop bij Roque de
         los Muchachos           Telescoop bij de
      Caldera de Taburiente     Route paal bij El Pilar

 
      Kaart van Santa Cruz


    Markering van de GR130Op 17 januari 2014 hebben we een stuk van de GR131 lange afstands wandeling gelopen. We zijn begonnen bij Refugio El Pinar vanwaar we over de graad van de Cumbre Nueva liepen. Deze LAW gaat het eiland rond over de kammen van de vulkanen. We hadden pech met het uitzicht want de bewolking begon al snel te verschijnen en de wind wakkerde behoorlijk aan en maakte het met 7 graden behoorlijk koud. Na 3 uur lopen zijn we naar het beginpunt terug gegaan.

          Mirador Llanos del Jable
         met uitzicht op Los Llanos

     Uitzicht op Los Llanos, Mirador El  
      Time en de Atlantische Oceaan

          Opkomende bewolking op          
               de Cumbre Nueva

De route "Door de bananenplantages" zoals de ANWB route heet is 9 km lang, maar heeft wel veel steile stukken. We zijn langs 2 oude vulkanen gelopen, nl. Montaña Argual en Montaña Triana. Vanuit Puerto Tazacorte liepen  we omhoog naar Argual, door de barranco van de Aridane. Totaal liepen we 3uur 30min.


               Alleen maar bananen !!


                       Bloeiende palm in Tazacorte

Begin 2018 zijn we weer op La Palma geweest en hebben een aantal wandelingen gelopen, waaronder vanuit de oostkant van het eiland naar de Cubo de la Galga, verder een rondwandeling op de Cumbrecita met prachtige uitzichten. In het zuiden hebben we de Volcan San Antoinio bezocht, die we doorde harde wind niet mochten beklimmen en als laatste hebben we een deel van de lange afstands wandeling, de GR131 over de graad van de Caldera de Taburiente gelopen.


De eerste tocht die we hebben gelopen is naar de Cubo de la Galga, dit is een rondwandeling aan de oostkant van het eiland.

                    Kaart van omgeving La Galga

                      Onderweg boven La Galga

Op 12 januari hebben we geluk want we kunnen beneden een parkeervergunning krijgen om op de kleine parkeerplaats op de Cumbrecita 3 uur te kunnen parkeren. We zijn dan op een hoogte van ongeveer 1.400 meter. Boven ons steekt de Roques de la Cumbrecita recht omhoog.


  Roques de la Cumbrecita
We zijn over een bergpad richting Lomo de las Chozas gelopen met onderweg uitzicht op de Pico Bejenado.

         Uitzicht op de Pico Bejenado

      Pad naar de Lomo de las Chozas
Vanaf het uitzichtpunt van de Lomo sw las Chozas zijn we via een smal bergpad gelopen naar de Mirador de los Roques.
 

                      Uitzicht op de kraterwand

                     Pad naar Mirador de los Roques       
 

         Uitzicht in de vulkaankrater van de Caldera de Taburiente 

Op dinsdag, 16 januari liepen we een deel van de GR131, de lange afstands wandeling rond het eiland La Palma. Wij hebben toen een stuk gelopen vanaf de Mirador del Time langs de graad van de Calderade Taburiente richting Torre del Time. Prachtige vergezichten over het eiland en de vulkaankrater.


             Splitsing van het pad naar Torre del Time
     


                     Agave boven de kraterwand
   

         
                                      Uitzicht op El Paso en de Caldera del Tarbuliente onderweg op de GR131

In januari 2020 hebben we diverse wandelingen gemaakt, vooral aan de noordkant van het eiland. We zijn op 16 januari 2020 begonnen met de wandeling vanaf de parking bij het bezoekers centrum Los Tilos. Via goed gemarkeerd bospad naar het uitzichtpunt Espigón Altravesado. De laatste meters zijn steil over een smalle bergrug.


                                                                      Bergpad naar Espigón Altravesado

Zaterdag,18-01-2020. Na een mooie autorit over de LP-109 van San Andrèss naar El Tablado hebben we een wandeling gemaakt bij La Zarza. Auto geparkeerd bij bezoekerscentrum en onder de tunnel door richting Cueva de Fica. Het is een echte boswandeling, met een paar venijnige klimmetjes, langs de grotten waar de oorspronkelijke bewoners in hebben geleefd.

                 Onderweg naar de bron van de Fica.


Op maandag, 20-01-2020 rijden we met zon en bijna onbewolkte lucht vanuit onze grotwoning in Puntagorda over de LP1 en daarna de LP-4 naar boven om een korte wandeling te maken naar het uitzichtpunt Roque de los Muchachos. We zijn vroeg en na 400 bochten (volgens de gids) komen we boven (2.426m) aan. Prachtig uitzicht over het eiland en in de krater van de Caldera de Taburiente. Boven staan diverse (radio)-telescopen omdat de lucht op La Plama op deze hoogte erg zuiver is.


           Uitzicht op Los Llanos

        Wolkenbank rolt over de Caldera

      Pad naar Roque de los Muchachos


Donderdag, 23-01-2020 rijden we de bochtige LP-301 naar boven naar Refugio El Pilar. Grote parkeerplaats met veel wandel mogelijkheden. Wij zijn van plan over de Pico Birigoyo te lopen, maar door de opkomende mist blijven we per ongeluk de GR-131 volgen tot de splitsing bij de Pico Nambroque. Daarna de SL/LP-125 gaan volgen naar Llano de las Moscas en vandaar terug naar El Pilar. De route is 12km. en volledig gemarkeerd.      Route paal bij Refugio El Pilar

       Route kaart van GR131 en LP125 

             Opkomende mist bij de
                 Pico Nambroque

       Haven van Santa Cruz de la Palma   
             Straatje in Santa Cruz 

Stadswandeling door het oude stadscentrum van Santa Cruz de la Palma op zaterdag, 25-01-2020. We volgen de beschrijving van de wandeling uit de gids van Oceaanzicht. Langs kleine, met felle kleuren geschilderde huisjes. Ook langs het kleinste restaurant van de stad.

   Bloemenpracht in straat St.Cruz
     Kleinste restaurant in St. Cruz
      Plein in Santa Cruz de la Palma 


Maandag, 27-01-2020 maken we een laatste wandeling op La Palma. We lopen dan een stuk van de GR130 van Tinizara tot aan Tijarafe. Ongeveer 8 km. Deze variant is makkelijker te lopen omdat je eerst door de kloof van de Baranco de la Baranda moet dalen en klimmen in plaats van aan het einde van de wandeling.

 Kaart van GR130 van Tinizara tot Tijarafe 

     Pad door de Barranco de la Baranda

           Grotwoning nabij Tijarafe