Voetreis naar Rome

 

Relaas van de door ons gemaakte voetreis naar Rome

 

 

 


Sinds ik wandel en zeker na de trekkings van 4 weken in Nepal is er een verlangen om langere trektochten te maken. In eerste instantie zijn we de lange afstands wandeling Grand Randonnee 5 gaan doen, als verlengstuk van het Pieterpad. Vanuit Maastricht door België en Luxemburg naar Frankrijk. Geïnspireerd door de verhalen van Cootje en Jan Houdijk ontstond het plan om naar het pelgrimsoord Santiago de Compostella in Noord Spanje te lopen. Wanneer wij in 1994 in de Spaanse Pyreneëen tochten maken, ontdekken we dat het Spaanse deel van de route wel erg toeristisch is geworden. We laten het plan voor wat het is en enige jaren geleden begon het idee om naar Rome te lopen vage vormen aan te nemen. Vooral na de verhalen van Jan Blokker Jr. die in 2008 naar Rome is gelopen maakten ons enthousiast. We bezochten een voorlichtingsdag van de vereniging “Pelgrimeren naar Rome” http://www.pelgrimswegen.nl/index.php

en ontmoetten daar diverse mensen die dezelfde plannen hadden als wij. Ook waren er wandelaars die de reis al hadden gemaakt, via Frankrijk of via Duitsland, maar allemaal met bestemming Rome.

 

Wij kozen uiteindelijk de route door Duitsland via de Fern-pas in Oostenrijk en de Resia-pas op de grens Oostenrijk/Italië, richting Po-vlakte. Daarna via de Franciscaanse Voetreis naar Assisi en vandaar naar Rome. Dit plan is later gewijzigd door na Florence door Toscane en Lazio de Via Francigena (Weg van de Franken) tot Rome te volgen.

 

Veel informatie hebben wij via de Vereniging Pelgrimeren naar Rome ontvangen, deels via de website en veel van leden die dezelfde route liepen of al hadden gelopen. Overnachtingsadressen en routes, infomatie over routeboekjes en kaarten, de route door de Po-vlakte, die niet gemarkeerd was, veel tips over bepakking en gezondheid, al deze waardevolle gegevens hebben we ontvangen. Uren heb ik doorgebracht achter de pc om de route op GPS te plaatsen, adressen te achterhalen e.d. Verder werden er pakken kaarten en routeboekjes aangeschaft, veelal via Pied a Terre in Amsterdam, waar ik de nodige tijd heb doorgebracht met het uitzoeken van de kaarten. Dit alles heb ik als "voorpret" ervaren en met veel enthousiasme gedaan.

 

Uiteindelijk hebben wij Rome bereikt, maar niet zonder "slag of stoot". Ik heb 2 maal op het punt gestaan met de voetreis te stoppen. Beide keren was mijn partner degene die me weer motiveerde en de laatste keer bij Florence was het de reaktie van de Vereniging die me overhaalde een andere, lager gelegen route, door Toscane te kiezen om Rome te bereiken.